ALT DU TRENGER Å VITE OM MVA-MELDINGEN

6 ganger i året skal alle pliktige levere MVA-melding. Nå er tiden snart her igjen – er du klar?

Merverdiavgift (MVA) er en avgift som betales til staten ved omsetting av varer og tjenester. Den generelle satsen er 25 prosent, men kan variere fra bransje til bransje. Du som har vært selvstendig næringsdrivende en liten stund er sikkert kjent med MVA, men dersom du er litt ny i gamet kan det være mye å sette seg inn i.

Kjøper du for eksempel varer eller tjenester til egen bedrift, som for eksempel kontorutstyr eller håndverker-hjelp, vil dette kunne gi deg MVA-fradrag. Selger du noe, eller utfører du tjenester for andre, vil du som regel måtte legge på MVA på dine ytelser.

Les også:
Dette burde du vite om MVA

HVEM MÅ LEVERE MVA-MELDING?


Er du selvstendig næringsdrivende må du registrere deg i MVA-registeret, dersom du tjener over 50 000 kroner gjennom eget foretak på mva-pliktige varer/tjenester. Her regnes beløpet over en periode på tolv måneder. Det er viktig å huske at om du tjener over 50 000 kroner kan du ha behov for å etterfakturere MVA når registeringen din har gått gjennom. Det er nemlig slik at den fakturaen som gjør at du krysser 50 000 er MVA-pliktig i sin helhet.

Du registrerer deg i MVA-registeret gjennom Altinn. Her sender du en søknad over nett – så er det bare å vente på behandling og bekreftelse.
NÅR MÅ DU LEVERE MVA-MELDINGEN?

Omsetter du for mindre enn 1 million i året kan du søke om å levere MVA-meldingen årlig, fremfor hver termin. Det er nemlig seks terminer når det kommer til betaling av MVA. Terminene er på to måneder hver, og du skal alltid betale beløpet du skylder innen minimum en måned og ti dager etter utløpet av hver termin. I Norge opererer vi med følgende tider for levering og betaling av MVA-meldingen:
  • termin – 10. april
  • termin – 10. juni
  • termin – 31. august
  • termin – 10. oktober
  • termin – 10. desember
  • termin – 10. februar
TVANGSMULKT VED FOR SEN INNLEVERING

Dersom du ikke leverer MVA-meldingen innen fristen kan du stå i fare for å motta en daglig mulkt for din virksomhet. Tvangsmulkt er en slags bot som kan gis av Skatteetaten til de som ikke overholder regler for MVA-melding.
Så lenge du er opplysningspliktig kan du motta tvangsmulkt ved for sen eller manglende levering av pliktige opplysninger.
Dersom det er åpenbare feil i opplysningene dine, kan du også motta tvangsmulkt. Skatteetaten skal sende ut varsler til de som ikke har levert opplysningene innen en gitt frist. Her får du en ny frist for å levere korrekte opplysninger, men dersom du ikke overholder denne fristen vil du få tvangsmulkt.

Det kan fort bli dyrt å levere mangelfull MVA-melding, eller å ikke levere i det hele tatt. Det er muligheter for å klage på mulkten, men den må betales selv om du klager. For mer informasjon om kostnader ved tvangsmulkt bør du ta en titt på informasjonen til Skatteetaten.
BEHOV FOR HJELP?

Det er mye å ta høyde for når det kommer til regnskapsføring for selvstendig næringsdrivende. MVA er kun en av mange aspekter du bør ha kontroll på. Mange nystartede eller etablerte virksomheter bruker unødvendig tid, penger og energi på nettopp slike ting. Hos oss får du den hjelpen du trenger for å få kontroll på regnskapet. Vi assisterer deg med å føre regnskapet i skyen, som fører til at du får oversikt over alt som har med MVA å gjøre – i tillegg til et system som gir deg løpende oppdatert informasjon om hvordan forretningen din går.

Vi jobber alltid for at våre kunder skal lykkes, og derfor kombinerer vi økonomisystemet med rådgivningstjenester dersom det er ønskelig. Har du noen spørsmål? Ta kontakt med oss, da vel!
UNNGÅ BAKSMELL MED DISSE 5 TIPSENE
Gruer du deg til skatteoppgjøret fordi du er redd for en kraftig baksmell?

OM VIEW FRILANS

Vi tilbyr det skybaserte
økonomisystemet Tripletex,
regnskapstjenster og rådgivning.


KONTAKT OSS

Alt handler om fornøyde kunder

Vår drivkraft er kunder som forventer at vi er i forkant
"Vi valgte Tripletex fordi det er ekstremt enkelt og intuitivt, og gir oss et brukergrensesnitt som alle i bedriften kan bruke."
"Hadde jeg skullet gjøre regnskapet selv ville jeg brukt mye tid, og fordi tid er penger må noen andre hjelpe meg med dette"
"VIEW er ryddige, profesjonelle og forutsigbare"

Noen av våre samarbeidspartnere

Vi spiller hverandre enda bedre
Med nesten 9000 medlemmer er Creo Norges største kunstnerorganisasjon.
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening er en fagforening for sakprosaforfattere og oversettere av sakprosa.
Business Expo samler de viktigste aktørene med nyheter innen markedsføring, ny B2B teknologi, næringslivs trender og inspirasjon for vekst, lederskap, logistikk og E-handel.

Menneskene utgjør den store forskjellen

Møt menneskene som jobber hos oss. Din neste rådgiver?
Hilde Gangsø
Konsulentleder
Jan Otto Innvær
Regiondirektør Vest
Trine Harr Anderson
Markedskonsulent

Kurs og samlinger

Tips og triks sammen med faglig påfyll 
Regnskapsføring i Tripletex, viderekommen

Oslo
torsdag 29. august

Les mer og meld deg på
Innføring i Tripletex

Oslo
tirsdag 10. september

Les mer og meld deg på
Regnskapsføring i Tripletex, viderekommen

Bergen
onsdag 11. september

Les mer og meld deg på

Jobb hos oss

Vi hjelper kundene våres med deres økonomiske utfordringer
ERP-konsulenter

Oslo

Les mer og søk her
Rådgiver

Bergen

Les mer og søk her
Vegard Nerhus
Regiondirektør Øst

Kontakt oss

Hovedkontor

Telefon:
06731

E-post:
info@viewledger.com

Besøksadresse:
Dronning Eufemias gate 16, 12 etasje
0191 Oslo

Postadresse:
Postboks 6731 
0609 Oslo

Org. nr: 987 260 335
Følg oss på:
 

Vi er medlem av: Regnskap Norge, IKT Norge
Samarbeidspartner: Tripletex

 
VIEW Frilans er en del av

VIEW er et registrert varemerke med registreringsnummer: 288457
Copyright © 2019 VIEW  Personvernerklæring
Denne siden bruker informasjonskapsler for funksjonalitet på siden og for anonym statistikk. Les mer om informasjonskapsler og personvern i vår personvernernærklæring.