DETTE MÅ DU VITE OM PENSJON SOM SELVSTENDIG NÆRINGSDRIVENDE

Er du selvstendig næringsdrivende og skal spare til pensjon? Da finnes det flere løsninger, men hvilken passer deg best? Og er det noe poeng i å spare i det hele tatt, når man tross alt får penger fra Folketrygden?

Som selvstendig næringsdrivende vil du være ansvarlig for egen pensjon. Da er det viktig å ha en god plan – uansett om du er selvstendig næringsdrivende, frilanser eller har enkeltpersonforetak.

FRIVILLIG INNSKUDDSPENSJON


Den ordinære frivillige pensjonssparingen for selvstendig næringsdrivende kalles frivillig innskuddspensjon.

Før kunne man bare spare fire prosent av overskuddet til frivillig innskuddspensjon. Det er nå endret, og du kan spare opp til hele seks prosent av overskuddet mellom 96.000kr og 1.152.000kr. Dette sparebeløpet vil gi deg fradragsrett i alminnelig inntekt og beregnet personinntekt.

Les også: 
Dette bør du ha kontroll på med eget foretak​
IPS - Individuell pensjonssparing

Individuell pensjonssparing, også kjent som IPS, har eksistert lenge. I 2017 ble den imidlertid fornyet og denne formen for pensjonssparing gir nå skattefordeler. Med IPS kan du spare inntil 40.000 kroner i året og beløpet gir fradragsrett i alminnelig inntekt. Tidligere var det bare 15.000 du kunne sette av.
Med IPS vil pensjonen bindes lenger enn ved andre alternativer. Du vil ikke kunne ta ut det du sparer i IPS før du er 62 år, og betalingene må løpe til du er minst 80 år gammel. Utbetalingene må også fordeles jevnt over minimum 10 år.
Med IPS vil du kunne utsette betaling av skatt til pensjonsutbetalingene kommer, hvilket som betyr at pengene du sitter igjen med på skatten nå kan brukes til å investere. Du vil få økonomiske fordeler i dag, mot at du binder opp innskudd frem til pensjonsalderen. Du vil selv kunne velge fond og spareprofil for din pensjonssparing.
IPS ELLER INNSKUDDSPENSJON?

IPS vil være et godt alternativ for mange, men ikke for alle. Det er flere aspekter ved din inntekt som må tas inn i beregningen for å finne ut av hvilken form for pensjonssparing som vil være mest gunstig for deg.

Innskuddspensjon er et godt produkt dersom du er en næringsdrivende med høy næringsinntekt. Grunnen til dette er at personinntekt som overstiger 7,1G (ca. 682.000kr) ikke gir opptjening i Folketrygden, i tillegg vil du få et gunstig fradrag ettersom skattesatsen er høyere dess mer du tjener. IPS anbefales med andre ord ofte til de som har personinntekt under 7,1G.
IPS trekkes også frem som et godt alternativ for de som i tillegg betaler formueskatt, da dette er den eneste ordningen som er unntatt formueskatt. Du må likevel ha i bakhodet at du binder opp pengene i lang tid fremover – med andre ord må du være sikker på at du kan klare deg uten disse pengene frem til uttaksalderen som er på 62 år.
Pengene du sitter igjen med grunnet skattefordeler bør du ha planer for dersom du velger IPS. Som nevnt kan ordningen være grobunn for investeringsmuligheter da du utsetterskatten. Det betyr ikke at du aldri vil måtte betale den, men at du får et større pusterom akkurat nå. Dette kan du tjene på dersom du er smart og reinvesterer pengene du får igjen.
I TILLEGG TIL ALDERSPENSJON

Staten ønsker at alle skal ta et større eierskap til pensjonssparingen sin. Dermed gir de nå flere fordeler for de som tar ansvar for egen pensjon. Både IPS og innskuddspensjon kommer i tillegg til Folketrygdens alderspensjon og eventuell tjenestepensjon.

Les også: 
Dette kan du trekke fra på skatten som næringsdrivende 
MÅ KLARE DEG SELV

Dersom du ikke har en tilleggspensjonsordning, vil du måtte klare deg på pensjonsutbetalingene fra Folketrygden. Akkurat hvor mye det er vil variere fra person til person, men en pekepinn finnes likevel. De fleste som ikke har tilleggspensjonsordning og er selvstendig næringsdrivende vil ha omtrent halvparten av det de er vant til på kontoen som pensjonist.
Godt oppsummert kan man si at uavhengig av om du velger innskuddspensjon for selvstendig næringsdrivende, IPS eller en annen løsning, er det viktigste at du sparer og tar pensjonen din på alvor.

Lurer du på noe angående pensjonssparing som selvstendig næringsdrivende? Ta kontakt med oss – så hjelper vi deg!
DERFOR%20B%C3%98R%20DU%20HA%20REGNSKAPET%20I%20NETTSKYEN
DERFOR BØR DU HA REGNSKAPET I NETTSKYEN
Klar til å kutte ut gammeldags papirregnskap?

OM VIEW FRILANS

Vi tilbyr det skybaserte
økonomisystemet Tripletex,
regnskapstjenster og rådgivning.


KONTAKT OSS

Alt handler om fornøyde kunder

Vår drivkraft er kunder som forventer at vi er i forkant
"Vi valgte Tripletex fordi det er ekstremt enkelt og intuitivt, og gir oss et brukergrensesnitt som alle i bedriften kan bruke."
B%26Y-studio_16
"VIEW er ryddige, profesjonelle og forutsigbare"
ariktektur%20view%20frilans
"VIEW Frilans leverer nødvendige og profesjonelle tjenester med personlighet, slik at vi kan fokusere på det vi er best på."

Noen av våre samarbeidspartnere

Vi spiller hverandre enda bedre
creo
Med nesten 9000 medlemmer er Creo Norges største kunstnerorganisasjon.
nfo
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening er en fagforening for sakprosaforfattere og oversettere av sakprosa.
bx
Business Expo samler de viktigste aktørene med nyheter innen markedsføring, ny B2B teknologi, næringslivs trender og inspirasjon for vekst, lederskap, logistikk og E-handel.

Menneskene utgjør den store forskjellen

Møt menneskene som jobber hos oss. Din neste rådgiver?
Jan%20Otto3
Jan Otto Innvær
Regiondirektør Vest
thomas%202
Thomas Backer
Salgsansvarlig
3E1A4545
Trine Harr Anderson
Markedskonsulent

Kurs og samlinger

Tips og triks sammen med faglig påfyll 
BI Kurs - Fremtidsrettet regnskapsføring

Oslo
torsdag 25. april

Les mer og meld deg på
Regnskapsføring i Tripletex, grunnleggende

Oslo
tirsdag 14. mai

Les mer og meld deg på

Jobb hos oss

Vi hjelper kundene våres med deres økonomiske utfordringer
ERP-konsulenter

Oslo

Les mer og søk her
Rådgiver

Bergen

Les mer og søk her
view_profilbilder21
Vegard Nerhus
Regiondirektør Øst

Kontakt oss

Hovedkontor

Telefon:
06731

E-post:
info@viewledger.com

Besøksadresse:
Dronning Eufemias gate 16, 12 etasje
0191 Oslo

Postadresse:
Postboks 6731 
0609 Oslo

Org. nr: 987 260 335
KART%20Norge%20og%20Sverige%20VIEW%20Ledger%20BRUK
Følg oss på:
 
facebook-icon-nettsiden
youtube_circle_color-5122
facebook-icon-nettsiden
twitter-icon2
youtube_circle_color-5122

Vi er medlem av: Regnskap Norge, IKT Norge
Samarbeidspartner: Tripletex

 
VIEW Frilans er en del av
viewledger-logo-squared
VIEW%20Ledger%20Web%20166x72%20Tr
VIEW%20Maritime%20Web%20166x72%20Tr
VIEW%20Tax%20Web%20166x72%20Tr
VIEW%20Frilans%20Web%20166x72%20Tr

VIEW er et registrert varemerke med registreringsnummer: 288457
Copyright © 2019 VIEW  Personvernerklæring
Denne siden bruker informasjonskapsler for funksjonalitet på siden og for anonym statistikk. Les mer om informasjonskapsler og personvern i vår personvernernærklæring.