ENKELTPERSONSFORETAK OG AKSJESELSKAP – HVA ER FORSKJELLEN, OG HVA BØR JEG VELGE

Alle som etablerer seg som selvstendig næringsdrivende må ta stilling til hvilken selskapsform de skal velge. Dette er et spørsmål som ofte dukker opp i forbindelse med nyetablering, men også et spørsmål allerede etablerte næringsdrivende burde stille seg selv – har jeg korrekt selskapsform?

De ulike selskapsformene har både fordeler og eventuelle ulemper. Det aller viktigste er at man forholder seg til de lovene og fristene som gjelder for den selskapsformen man har.


Personlig ansvar ved enkeltpersonsforetak
Enkeltpersonsforetak (ENK) er en av de vanligste formene når en som selvstendig etablerer næringsvirksomhet. Har man et ENK så er man personlig ansvarlig for selskapets forpliktelser.
 
Inntekter knyttet til næringsvirksomheten blir lignet sammen med eventuelle andre lønnsinntekter. Her vil man kunne fradragsføre kostnader i forbindelse med virksomhetsutøvelse, slik at det er nettoinntekten som er grunnlag for beskatning.Selskapets overskudd blir skattlagt i det året overskuddet oppstår og uttak fra eier påvirker ikke beskatningen. Dette betyr i praksis at eieren ikke kan utsette beskatningen på tilsvarende måte en aksjonær har mulighet til i et AS.

AS vokser i popularitet
Stadig flere som ønsker å etablere sin egen virksomhet velger å etablere aksjeselskap (AS). AS er et eget skatteobjekt og lignes ikke personlig, slik at man har ikke et personlig ansvar for selskapets forpliktelser på samme måte som for ENK.

Eierne har i utgangspunktet bare mulighet til å tape aksjekapitalen, kravet til dette er per nå minimum 30 000 kroner. Det er likevel slik at mange finansieringsinstitusjoner krever personlige kausjonister om selskapet skal ta opp lån for eksempel, noe som gjør at man får personlige forpliktelser ovenfor låneinstitusjonen. Ved etablering er det en del formelle krav som må løses. Alle AS skal ha et styre og en daglig leder. Det er imidlertid ikke noe i veien for at styrets leder, daglig leder, eneste ansatte og eneste aksjonær er samme person.

Arbeidsledighet og sykdom

Noen av de vesentlige forskjellene mellom AS og ENK er rettigheter dersom du skulle bli syk eller bli arbeidsledig. Da du med et ENK i utgangspunktet kun har næringsinntekt og ikke lønnsinntekt vil du ikke danne et grunnlag for dagpenger dersom du skulle stå arbeidsledig. Med et AS vil du derimot stille på lik linje som andre arbeidstakere.

Det samme gjelder sykepengegrunnlag. Her vil du med et ENK ha rett på 65% av grunnlaget for sykepenger dersom du på grunn av sykdom ikke kan arbeide. Om du har valgt AS som næringsform vil du kunne få dekket 100%, fordi du er ansatt i eget selskap. Ved begge driftsformer vil du måtte dekke de første 16 dagene av sykemeldingene selv.

Søk råd av regnskapsfører

Dette er var bare noen av de viktigste forskjellene mellom ENK og AS. Det er flere problemstillingenr man må ta vurdere knyttet til valg av selskapsform.

Vi anbefaler alle som står ovenfor valget mellom AS eller ENK å vurdere dette nøye, og sette seg godt inn i hvilke forpliktelser som stilles til de ulike selskapsformene. Ta i bruk informasjonen på altinn.no, Innovasjon Norge og skatteetaten.no. En regnskapsfører vil kunne veilede deg som står ved dette veiskillet, så ikke vær redd for å spørre om hvilken selskapsform som vil være gunstig for din situasjon og bransje.
SLIK GJØR DU ENKELTPERSONSFORETAKET OM TIL ET AS
Når bør du gjøre det, og hvordan fungerer det i praksis?

OM VIEW FRILANS

Vi tilbyr det skybaserte
økonomisystemet Tripletex,
regnskapstjenster og rådgivning.


KONTAKT OSS

Alt handler om fornøyde kunder

Vår drivkraft er kunder som forventer at vi er i forkant
"Vi valgte Tripletex fordi det er ekstremt enkelt og intuitivt, og gir oss et brukergrensesnitt som alle i bedriften kan bruke."
"Hadde jeg skullet gjøre regnskapet selv ville jeg brukt mye tid, og fordi tid er penger må noen andre hjelpe meg med dette"
"VIEW er ryddige, profesjonelle og forutsigbare"

Noen av våre samarbeidspartnere

Vi spiller hverandre enda bedre
Med nesten 9000 medlemmer er Creo Norges største kunstnerorganisasjon.
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening er en fagforening for sakprosaforfattere og oversettere av sakprosa.
Business Expo samler de viktigste aktørene med nyheter innen markedsføring, ny B2B teknologi, næringslivs trender og inspirasjon for vekst, lederskap, logistikk og E-handel.

Menneskene utgjør den store forskjellen

Møt menneskene som jobber hos oss. Din neste rådgiver?
Hilde Gangsø
Konsulentleder
Jan Otto Innvær
Regiondirektør Vest
Trine Harr Anderson
Markedskonsulent

Kurs og samlinger

Tips og triks sammen med faglig påfyll 
Regnskapsføring i Tripletex, viderekommen

Oslo
torsdag 29. august

Les mer og meld deg på
Innføring i Tripletex

Oslo
tirsdag 10. september

Les mer og meld deg på
Regnskapsføring i Tripletex, viderekommen

Bergen
onsdag 11. september

Les mer og meld deg på

Jobb hos oss

Vi hjelper kundene våres med deres økonomiske utfordringer
ERP-konsulenter

Oslo

Les mer og søk her
Rådgiver

Bergen

Les mer og søk her
Vegard Nerhus
Regiondirektør Øst

Kontakt oss

Hovedkontor

Telefon:
06731

E-post:
info@viewledger.com

Besøksadresse:
Dronning Eufemias gate 16, 12 etasje
0191 Oslo

Postadresse:
Postboks 6731 
0609 Oslo

Org. nr: 987 260 335
Følg oss på:
 

Vi er medlem av: Regnskap Norge, IKT Norge
Samarbeidspartner: Tripletex

 
VIEW Frilans er en del av

VIEW er et registrert varemerke med registreringsnummer: 288457
Copyright © 2019 VIEW  Personvernerklæring
Denne siden bruker informasjonskapsler for funksjonalitet på siden og for anonym statistikk. Les mer om informasjonskapsler og personvern i vår personvernernærklæring.