FRISTEN FOR LEVERING AV NÆRINGSOPPGAVE FOR ENK ER LIKE RUNDT HJØRNET. ER DU KLAR?

Dersom du driver eget enkeltpersonsforetak går du en viktig tid i møte. Det er nemlig krav til at du skal legge ved en næringsoppgave som vedlegg til din skattemelding. Dette er det mange som gruer seg til – men, frykt ikke! Vi har oversikten over hva du bør huske på.

Det er mye å huske på når det er tid for å levere næringsoppgaven. Er du klar? Kanskje du er en av de mange som er usikker? Før du leverer bør du sjekke at alt er på stell.

HVILKEN NÆRINGSOPPGAVE SKAL JEG LEVERE?


Skattemeldingen og næringsoppgaven, må leveres av alle næringsdrivende. Fristen for å levere denne er 31. mai, uansett hva slags selskap du har. Oppgaven skal, uansett personlig preferanse, leveres elektronisk og ikke per post. I bunn og grunn er næringsoppgaven en oversikt over inntekter og utgifter har hatt foregående år, og brukes til å finne ut hvor mye du skal betale i skatt.
Næringsoppgaven kommer i to utgaver – logisk nok med navn «næringsoppgave 1» og «næringsoppgave 2». Forskjellen på om du skal levere nummer én eller nummer to avhenger av hvorvidt du er regnskapspliktig. Dersom du er regnskapspliktig skal næringsoppgave 2 leveres. Som næringsdrivende vil du vanligvis være nødt til å sende inn næringsoppgaven og et personinntektsskjema.

Les også:
 Grunner til å vurdere regnskapsfører​
JEG ER SENT UTE – HVA GJØR JEG?

Dersom du føler det er helt krise, er det mulig å søke om utsettelse. Skal du søke om dette, har det samme frist som levering av oppgaven, det vil si 31. mai. Merk at du maksimalt kan få 30 dagers utsettelse.

Hvis du har slurvet med regnskapet i løpet av året er det ikke umulig å redde det i land nå på slutten. Alt handler om effektivisering og organisering. Finn frem alt du trenger – papirer, kvitteringer, dokumenter og regnskap fra tidligere år. Det er det samme om du har det elektronisk, fysisk eller begge deler – alt skal inn på PC-en til slutt uansett. Få deg en overordnet oversikt og ta inspirasjon fra oppgavene du har levert inn tidligere, dersom du har gjort det. Disse er sannsynligvis fylt ut riktig og du vil være sikker på at du husker alt. Hvis ikke – se sjekklisten nedenfor!
SJEKKLISTE – DETTE MÅ DU HA MED I NÆRINGSOPPGAVEN

Du vil selvfølgelig måtte føre inn inntekter i næringsoppgaven, men hva med utgifter? Mange av utgiftene du har i forbindelse med det å drive næring kan føres som fradrag. Dette kan for eksempel være fradrag for bruk av egen bil, kontor, andre driftsmidler slik som kontorrekvisita og lignende, telefon, pensjon og forsikring. Se til at du har sjekket om du kan skrive av noe av følgende:

UTGIFTER TIL KONTOR ELLER HJEMMEKONTOR

Dersom du har et kontor du sitter og arbeider på – enten hjemme eller vekk fra boligen – har du muligheter for fradrag. Dersom det er hjemmekontor forutsetter dette at hjemmekontoret kun brukes til næringsvirksomhet. Det vil si at stue eller soverom ikke teller, for deg som liker å ligge på sofaen og se på God Morgen Norge imens du arbeider.

DRIFTSMIDLER KJØPT INN TIL FORETAKET

Visste du at dersom du har kjøpt arbeidsklær, bestilt overtidsmat, arbeids-PC eller kurs kan dette muligens skrives av? Undersøk disse mulighetene før du sender inn skattemeldingen avhengig av hva slags bedrift du driver.

Det finnes to forskjellige typer avskrivninger. Du har direkte fradragsføring og saldoavskrivning. Saldoavskrivning er det du må bruke dersom du har anskaffet verdier til mer enn 15.000 kroner.

TELEFON, MOBILTELEFON OG INTERNETT

Utgifter til elektronisk kommunikasjon kan du i mange tilfeller skrive av, det vil si såkalte EK-tjenester som du bruker i næring. Merk at du kun kan skrive av utgifter knyttet til næringsvirksomheten. Du vil være nødt til å trekke fra det som har gått til privat bruk. Dette gjør du ved å legge inn hele beløpet som et fradrag. Den skattemessige fordelen legges inn under privat bruk i selvangivelsen

PENSJON, SYKEPENGER OG FORSIKRING

Selv om du driver for deg selv skal du kunne ha egen pensjonsordning, sykepenger og uføreforsikring. Dette er alle eksempler på utgifter du kan ha krav på å få skrevet av.

Les også: 
Slik sikrer du feriepenger som selvstendig næringsdrivende
MÅ JEG LEVERE NÆRINGSOPPGAVE?

Selv om man som næringsdrivende er nødt til å levere næringsoppgave, er dette en sannhet med modifikasjoner. Dersom det har vært lite aktivitet på firmaet ditt gjeldende år kan det faktisk hende at du slipper å levere. Dette kan være lurt å sjekk opp i! Det er noen unntak, men som regel vil du ikke behøve å sende inn oppgaven for et driftsår med brutto driftsinntekt på mindre enn 50.000 kroner.
DETTE KAN DU TREKKE FRA PÅ SKATTEN SOM NÆRINGSDRIVENDE
Her er en oversikt over de vanligste postene mange glemmer at de kan trekke fra på skatten.

OM VIEW FRILANS

Vi tilbyr det skybaserte
økonomisystemet Tripletex,
regnskapstjenster og rådgivning.


KONTAKT OSS

Alt handler om fornøyde kunder

Vår drivkraft er kunder som forventer at vi er i forkant
"Vi valgte Tripletex fordi det er ekstremt enkelt og intuitivt, og gir oss et brukergrensesnitt som alle i bedriften kan bruke."
"Hadde jeg skullet gjøre regnskapet selv ville jeg brukt mye tid, og fordi tid er penger må noen andre hjelpe meg med dette"
"VIEW er ryddige, profesjonelle og forutsigbare"

Noen av våre samarbeidspartnere

Vi spiller hverandre enda bedre
Med nesten 9000 medlemmer er Creo Norges største kunstnerorganisasjon.
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening er en fagforening for sakprosaforfattere og oversettere av sakprosa.
Business Expo samler de viktigste aktørene med nyheter innen markedsføring, ny B2B teknologi, næringslivs trender og inspirasjon for vekst, lederskap, logistikk og E-handel.

Menneskene utgjør den store forskjellen

Møt menneskene som jobber hos oss. Din neste rådgiver?
Hilde Gangsø
Konsulentleder
Jan Otto Innvær
Regiondirektør Vest
Trine Harr Anderson
Markedskonsulent

Kurs og samlinger

Tips og triks sammen med faglig påfyll 
Regnskapsføring i Tripletex, viderekommen

Oslo
torsdag 29. august

Les mer og meld deg på
Innføring i Tripletex

Oslo
tirsdag 10. september

Les mer og meld deg på
Regnskapsføring i Tripletex, viderekommen

Bergen
onsdag 11. september

Les mer og meld deg på

Jobb hos oss

Vi hjelper kundene våres med deres økonomiske utfordringer
ERP-konsulenter

Oslo

Les mer og søk her
Rådgiver

Bergen

Les mer og søk her
Vegard Nerhus
Regiondirektør Øst

Kontakt oss

Hovedkontor

Telefon:
06731

E-post:
info@viewledger.com

Besøksadresse:
Dronning Eufemias gate 16, 12 etasje
0191 Oslo

Postadresse:
Postboks 6731 
0609 Oslo

Org. nr: 987 260 335
Følg oss på:
 

Vi er medlem av: Regnskap Norge, IKT Norge
Samarbeidspartner: Tripletex

 
VIEW Frilans er en del av

VIEW er et registrert varemerke med registreringsnummer: 288457
Copyright © 2019 VIEW  Personvernerklæring
Denne siden bruker informasjonskapsler for funksjonalitet på siden og for anonym statistikk. Les mer om informasjonskapsler og personvern i vår personvernernærklæring.