HVA GJØR JEG HVIS JEG BLIR SYK SOM SELVSTENDIG NÆRINGSDRIVENDE?

Det kan bli dyrt å være syk dersom du er selvstendig næringsdrivende. Dette bør du vite slik at det er feberen som går nedover – og ikke økonomien.

Sykdom passer alltid dårlig, og mange kan kanskje særlig føle presset dersom de er selvstendig næringsdrivende. For hva skjer egentlig hvis du må ta deg noen sykedager, eller kanskje flere uker? Nordmenn har i gjennomsnitt 14,8 dager sykefravær i året. Dette er faktisk det høyeste sykefraværet i hele Skandinavia.

Det sier seg selv at risikoen for å bli syk og ikke kunne utføre arbeid i løpet av et året, er relativt høy. Da er det lurt å vite om rettigheter og fallgruver.

STORE KONSEKVENSER DERSOM DU IKKE TAR FORHOLDSREGLER


Du kan gå på en skikkelig økonomisk smell dersom du blir syk som selvstendig næringsdrivende og ikke har god nok kunnskap om dine rettigheter og forsikringsmuligheter.
Er sykefraværet ditt kort, kan man ofte hente seg inn igjen med å jobbe hardt og mye. Men ved lengre sykefravær kan arbeidsfjellet fort bli litt for bratt å klatre opp for mange, og toppen vil virke umulig å nå.
Er du syk lenge, og uten noen til å ta over arbeidsoppgavene dine, kan det føre til både misfornøyde kunder og tap av inntekt. I det store og det hele risikerer du en tung og stressende periode hva gjelder privat- og bedriftsøkonomi, og hverdagen generelt.

Les også: 
Dette må du vite om pensjon som selvstendig næringsdrivende

 
MINDRE KRAV ENN FAST ANSATTE

Som selvstendig næringsdrivende er det viktig å huske at man kun har krav på 75 prosent av sykepengegrunnlaget det første året du er syk. Fast ansatte eller andre lønnsmottakere derimot, har krav på 100 prosent.
Det er også slik at selvstendig næringsdrivende kun har krav på sykepenger etter 16 dagers sykdom. Sykepengene beregnes som hovedregel av gjennomsnittlig pensjonsgivende inntekt i løpet av de siste tre årene. Du kan få 6 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Sammenligner man med lønnsmottakere, som får 100 prosent lønn fra første sykedag (inntil 6G) blir forskjellene store.
skybasert regnskap

Dette kan utgjøre store forskjeller, og kan føre til en slitsom sykeperiode. Når ro og tid til å bli ordentlig frisk skulle stått i sentrum, kan man bli liggende og vri seg i urolighet grunnet engstelser for økonomien.
SYK? DRA RASKT TIL LEGEN

Skulle du bli syk og du kjenner at du kan komme til å måtte ha en lengre pause, er det viktig at du kommer deg til legen så snart du kan. Det er nemlig slik at selvstendig næringsdrivende kun får utbetalt sykepenger etter 16 dagers sykdom, dersom de har dokumentasjon fra legen.

Den 16 dager lange ventetiden begynner heller ikke å løpe før du har vært hos legen, eller i andre tilfeller før trygdekontoret får melding om arbeidsuførheten. Deretter må du kontakte NAV, slik at sykepengene kan bli utbetalt riktig.

Les også: 
Hvor lenge må du egentlig spare på regnskapet?

 
ANSETT DEG SELV I EGET AS

Dersom du er selvstendig næringsdrivende, kan du vurdere flere løsninger for å få utbetalt sykepenger på samme nivå som andre ansatte. En mulighet er å kombinere oppstarten av enkeltpersonforetaket ditt med en deltidsstilling hvor du er ansatt et annet sted. Det er også mulig, dersom du har AS, å føre deg selv opp som ansatt i eget foretak. Da vil du ha trygderettigheter på linje med andre ansatte.
VURDER FORSIKRING FØR UHELLET ER UTE

Det kan være verdifullt å forsikre seg før man blir syk, hvis man er selvstendig næringsdrivende. Uføreforsikring er noe alle burde vurdere, i tillegg til å tegne en sykeavbruddsforsikring – da denne kan gi utbetaling utover 6G – og opp til avtalt dagpengebeløp.
NAV har også en egen sykepengeforsikring som kan sikre deg 75 eller 100 prosent inntekt de første 16 dagene du er syk.
Det kan også være verdt å sjekke ut en helseforsikring for både deg og eventuelle ansatte. Velger du en god forsikring, vil du ha rask tilgang til privat helsehjelp og minske den økonomiske risikoen ved lengre sykefravær. Enkelte forsikringer, slik som helseforsikring, er skattepliktig for den ansatte.

Det er viktig å gjøre vurderinger rundt hvilke forsikringsselskap og type forsikringer som kan gagne deg mest. Sammenlign ulike tilbud med hverandre, og ikke vær redd for å forsøke å forhandle deg frem til gode avtaler.

Vær føre var og gi deg selv den tryggheten at et lengre sykefravær ikke vil knekke økonomien.
UNNG%C3%85%20BAKSMELL%20MED%20DISSE%205%20TIPSENE
UNNGÅ BAKSMELL MED DISSE 5 TIPSENE
Gruer du deg til skatteoppgjøret fordi du er redd for en kraftig baksmell?

OM VIEW FRILANS

Vi tilbyr det skybaserte
økonomisystemet Tripletex,
regnskapstjenster og rådgivning.


KONTAKT OSS

Alt handler om fornøyde kunder

Vår drivkraft er kunder som forventer at vi er i forkant
"Vi valgte Tripletex fordi det er ekstremt enkelt og intuitivt, og gir oss et brukergrensesnitt som alle i bedriften kan bruke."
B%26Y-studio_16
"VIEW er ryddige, profesjonelle og forutsigbare"
ariktektur%20view%20frilans
"VIEW Frilans leverer nødvendige og profesjonelle tjenester med personlighet, slik at vi kan fokusere på det vi er best på."

Noen av våre samarbeidspartnere

Vi spiller hverandre enda bedre
creo
Med nesten 9000 medlemmer er Creo Norges største kunstnerorganisasjon.
nfo
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening er en fagforening for sakprosaforfattere og oversettere av sakprosa.
bx
Business Expo samler de viktigste aktørene med nyheter innen markedsføring, ny B2B teknologi, næringslivs trender og inspirasjon for vekst, lederskap, logistikk og E-handel.

Menneskene utgjør den store forskjellen

Møt menneskene som jobber hos oss. Din neste rådgiver?
Jan%20Otto3
Jan Otto Innvær
Regiondirektør Vest
thomas%202
Thomas Backer
Salgsansvarlig
3E1A4545
Trine Harr Anderson
Markedskonsulent

Kurs og samlinger

Tips og triks sammen med faglig påfyll 
BI Kurs - Fremtidsrettet regnskapsføring

Oslo
torsdag 25. april

Les mer og meld deg på
Regnskapsføring i Tripletex, grunnleggende

Oslo
tirsdag 14. mai

Les mer og meld deg på

Jobb hos oss

Vi hjelper kundene våres med deres økonomiske utfordringer
ERP-konsulenter

Oslo

Les mer og søk her
Rådgiver

Bergen

Les mer og søk her
view_profilbilder21
Vegard Nerhus
Regiondirektør Øst

Kontakt oss

Hovedkontor

Telefon:
06731

E-post:
info@viewledger.com

Besøksadresse:
Dronning Eufemias gate 16, 12 etasje
0191 Oslo

Postadresse:
Postboks 6731 
0609 Oslo

Org. nr: 987 260 335
KART%20Norge%20og%20Sverige%20VIEW%20Ledger%20BRUK
Følg oss på:
 
facebook-icon-nettsiden
youtube_circle_color-5122
facebook-icon-nettsiden
twitter-icon2
youtube_circle_color-5122

Vi er medlem av: Regnskap Norge, IKT Norge
Samarbeidspartner: Tripletex

 
VIEW Frilans er en del av
viewledger-logo-squared
VIEW%20Ledger%20Web%20166x72%20Tr
VIEW%20Maritime%20Web%20166x72%20Tr
VIEW%20Tax%20Web%20166x72%20Tr
VIEW%20Frilans%20Web%20166x72%20Tr

VIEW er et registrert varemerke med registreringsnummer: 288457
Copyright © 2019 VIEW  Personvernerklæring
Denne siden bruker informasjonskapsler for funksjonalitet på siden og for anonym statistikk. Les mer om informasjonskapsler og personvern i vår personvernernærklæring.