HVOR LENGE MÅ DU EGENTLIG SPARE PÅ REGNSKAPET?

Er du redd for å gjøre noe feil og miste viktige papirer? Her er det viktigste du må vite når det kommer til lagring og oppbevaring av regnskap.

Tidligere var man nødt til å oppbevare regnskapsdokumenter i minimum 10 år. Det er lenge for de fleste å holde styr på alle papirene. Heldigvis kom det en endring til bokføringsloven i 2015, som nå lar de fleste redusere denne tiden til 5 år. Deilig tenker du kanskje nå, men vær oppmerksom på at dette ikke gjelder alle og enhver.

DETTE ER UNNTAKENE


Det finnes fremdeles bransjer som er pliktet til å oppbevare en del materiell i hele 10 år. Under disse bransjene inngår blant annet:
 
  • Oljeindustrien må forholde seg til tidligere regler som sier at Norske foretak må ta vare på alle bilag i minimum 15 år. Utenlandske foretak på norsk sokkel slipper litt billigere unna med plikt om å lagre alt i 10 år.
  • Kunde- og leverandørers kontoer for bank og finansforetak, samt tilhørende regnskapsmateriell må fremdeles følge gamle regler for lagring, altså lagring i 10 år.
  • Bygg- og anleggsbransjen må ta vare på prosjektregnskaper i henhold til de eldre reglene for oppbevaring, det vil si 10 års lagring.
  • Kjøpsdokumenter for fast eiendom skal som tidligere også oppbevares i 10 år fra utgangen av regnskapsåret.

Er du usikker på om din bedrift inngår i en av disse bransjene? Da bør du ta kontakt med regnskapskonsulenter som kan hjelpe deg med å vurdere nøyaktig hvilke regler som gjelder for deg.
 
HVILKE REGLER GJELDER VED AVVIKLING ELLER KONKURS

Når en bedrift avvikles eller går konkurs, kan det være vanskelig å vite hva man bør gjøre med regnskapsdokumentene. Kaster man alt ut vinduet, nå som det i teorien ikke lenger er behov for dokumentasjonen? Det må du ikke finne på! Dersom den bokføringspliktige bedriften avvikles eller går konkurs, gjelder faktisk fortsatt oppbevaringstiden gitt den bestemte bedriften.

Skattedirektoratet kan derimot gi tillatelse til redusert oppbevaringstid for regnskapsmateriale ved søknader dersom de oppfyller visse krav. Går du gjennom avvikling eller konkurs, kan det derfor være lurt å kontakte skattedirektoratet for å vite om du kan redusere oppbevaringstiden for dine dokumenter.
OPPBEVARING

Det skal alltid være mulig å kontrollere regnskapsdokumentasjon innenfor oppgitt lagringstid. Dette betyr at oppbevaringen må skje på en sikker og forsvarlig måte, uten mulighet for parter å endre dokumentene i etterkant, miste eller slette dem.
For mange vil det være utrolig mye lettere å oppbevare slike dokumenter elektronisk. Det vil da bli enklere å holde oversikten, ta mindre plass og lagres sikkert.
ELEKTRONISK LAGRING

Dersom regnskap skal lagres elektronisk, må det foreligge en sikkerhetskopi av dokumentene. Her er det viktig å ta regelmessig back-up, enten til en minnepenn, server eller noe annet. Denne kopien kan du heller ikke oppbevare sammen med originalfilene. Dersom noe skulle skje med disse, vil nemlig også kopiene være i fare. Vær alltid sikker på at lesbarheten på kopiene er god, og kontroller at du har kopiert alt dersom nye dokumenter blir lagt til originalfilene.
3. HOLD DEG OPPDATERT

Husk at regler alltid kan endre seg, og at dette også gjelder regler for oppbevaring av regnskapsdokumenter og for ulike bransjer. Pass derfor på å alltid holde deg oppdatert på hva som gjelder, slik at du kan tilpasse deg nye forskrifter dersom disse skulle komme til å påvirke deg i fremtiden.

For sikker lagring av regnskapet, samt viten om at din bedrift har alt på det rene, kan det være en idé å kontakte regnskapskonsulenter. Her får du hjelpen du trenger, slik at du kan jobbe med avslappede skuldre.
HVA%20GJ%C3%98R%20JEG%20HVIS%20JEG%20BLIR%20SYK%20SOM%20SELVSTENDIG%20N%C3%86RINGSDRIVENDE
HVA GJØR JEG HVIS JEG BLIR SYK SOM SELVSTENDIG NÆRINGSDRIVENDE?
Dette bør du vite slik at det er feberen som går nedover – og ikke økonomien.

OM VIEW FRILANS

Vi tilbyr det skybaserte
økonomisystemet Tripletex,
regnskapstjenster og rådgivning.


KONTAKT OSS

Alt handler om fornøyde kunder

Vår drivkraft er kunder som forventer at vi er i forkant
"Vi valgte Tripletex fordi det er ekstremt enkelt og intuitivt, og gir oss et brukergrensesnitt som alle i bedriften kan bruke."
B%26Y-studio_16
"VIEW er ryddige, profesjonelle og forutsigbare"
ariktektur%20view%20frilans
"VIEW Frilans leverer nødvendige og profesjonelle tjenester med personlighet, slik at vi kan fokusere på det vi er best på."

Noen av våre samarbeidspartnere

Vi spiller hverandre enda bedre
creo
Med nesten 9000 medlemmer er Creo Norges største kunstnerorganisasjon.
nfo
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening er en fagforening for sakprosaforfattere og oversettere av sakprosa.
bx
Business Expo samler de viktigste aktørene med nyheter innen markedsføring, ny B2B teknologi, næringslivs trender og inspirasjon for vekst, lederskap, logistikk og E-handel.

Menneskene utgjør den store forskjellen

Møt menneskene som jobber hos oss. Din neste rådgiver?
Jan%20Otto3
Jan Otto Innvær
Regiondirektør Vest
thomas%202
Thomas Backer
Salgsansvarlig
3E1A4545
Trine Harr Anderson
Markedskonsulent

Kurs og samlinger

Tips og triks sammen med faglig påfyll 
BI Kurs - Fremtidsrettet regnskapsføring

Oslo
torsdag 25. april

Les mer og meld deg på
Regnskapsføring i Tripletex, grunnleggende

Oslo
tirsdag 14. mai

Les mer og meld deg på

Jobb hos oss

Vi hjelper kundene våres med deres økonomiske utfordringer
ERP-konsulenter

Oslo

Les mer og søk her
Rådgiver

Bergen

Les mer og søk her
view_profilbilder21
Vegard Nerhus
Regiondirektør Øst

Kontakt oss

Hovedkontor

Telefon:
06731

E-post:
info@viewledger.com

Besøksadresse:
Dronning Eufemias gate 16, 12 etasje
0191 Oslo

Postadresse:
Postboks 6731 
0609 Oslo

Org. nr: 987 260 335
KART%20Norge%20og%20Sverige%20VIEW%20Ledger%20BRUK
Følg oss på:
 
facebook-icon-nettsiden
youtube_circle_color-5122
facebook-icon-nettsiden
twitter-icon2
youtube_circle_color-5122

Vi er medlem av: Regnskap Norge, IKT Norge
Samarbeidspartner: Tripletex

 
VIEW Frilans er en del av
viewledger-logo-squared
VIEW%20Ledger%20Web%20166x72%20Tr
VIEW%20Maritime%20Web%20166x72%20Tr
VIEW%20Tax%20Web%20166x72%20Tr
VIEW%20Frilans%20Web%20166x72%20Tr

VIEW er et registrert varemerke med registreringsnummer: 288457
Copyright © 2019 VIEW  Personvernerklæring
Denne siden bruker informasjonskapsler for funksjonalitet på siden og for anonym statistikk. Les mer om informasjonskapsler og personvern i vår personvernernærklæring.