HVORDAN BEREGNE SKATT SOM SELVSTENDIG NÆRINGSDRIVENDE?

Skatter og avgifter skaper skikkelig hodebry for mange som driver sitt eget firma. Å navigere i jungelen av informasjon kan virke både frustrerende og håpløst, for det er ingen tvil om at det er mye å sette seg inn i.

De to vanligste formene for selvstendig næringsdrivende er enkeltpersonsforetak og aksjeselskap. Disse har hver sin modell for beregning av skatt.

HVA ER ET OVERSKUDD?


Overskuddet er forskjellen mellom en virksomhets totale inntekter og de kostnadene det har hatt i løpet av et regnskapsår. Har du omsatt for 10.000 kroner og hatt utgifter på 2.000 kroner, er overskuddet ditt på 8.000 kroner. Det er den sistnevnte summen som skal beskattes. Etter å ha beskattet dette beløpet, sitter du igjen med penger du kan forvalte fritt.
Derfor er det viktig at du tar vare på alle kvitteringer tilknyttet utgifter til næringsvirksomheten. Slik unngår du å måtte skatte av penger som har gått til å dekke utgifter.

Les også: Dette bør du ha kontroll på om du har eget foretak​
JEG HAR ET ENKELTPERSONSFORETAK. HVOR MYE SKATT SKAL JEG BETALE?

Alle som har et enkeltpersonsforetak må skatte etter foretaksmodellen. Du plikter å betale forskuddsskatt basert på forventet overskudd. Skatteprosenten ligger vanligvis mellom 34,4 og 49,8%. Fordi skatten for næringsinntekt inneholder en noe høyere trygdeavgift (11,4% mot 8,2% for lønnstakere), vil du måtte skatte noe mer enn en vanlig arbeidstaker.

Du må selv melde endring av inntekt innen 31. januar for å beregne forskuddsskatten. Dette gjør du ved å sende inn et skjema som heter «Endre skattekort/forskuddsskatt». Her skal du fylle inn din forventede inntekt for det kommende skatteåret. For å unngå en uheldig baksmell, kan det være lurt å føre opp en hakket større sum enn hva du egentlig forventer.

Når Skatteetaten har beregnet hvor mye skatt du skal betale, vil du motta et krav hver termin, som er 15. mars, 15. mai, 15. september og 15. november. Vær oppmerksom på at dersom du ikke betaler beløpet i tide, blir du nødt til å betale skattebeløpet for hele året på én gang.
JEG HAR ET AKSJESELSKAP. HVOR MYE SKATT SKAL JEG BETALE?

Et aksjeselskap er et eget skattesubjekt. Det betyr at virksomheten og deg som privatperson er to forskjellige juridiske enheter. Du må derfor levere to individuelle skattemeldinger – én for deg som privatperson og én for ditt AS.

Har du ansatt deg selv i ditt eget aksjeselskap, skal skatten, til forskjell fra et enkeltpersonsforetak, ikke forskuddsbetales kvartalsvis. Du betaler inn skatten året etter at overskuddet er opptjent – også dette hvert kvartal.

Lønnen du tar ut til deg selv (og eventuelle ansatte) skal beskattes på samme måte som hvilken som helst annen ansatt. Sett disse pengene inn på en egen skattetrekkskonto.

I tillegg skal det skattes 23% av selskapets overskudd. Det beskatningspliktige beløpet er det du sitter igjen med etter å ha betalt lønnsinntektsskatt og arbeidsgiveravgift som stort sett ligger på 14,1% av det du tar ut i lønn, avhengig av hvor i landet du bor.


Les også: Slik gjør du et ENK om til et AS
«DOBBEL INNTEKT» LIGNES SAMMEN

Dersom du både har et eget firma og er ansatt i en annen jobb, vil du bli lignet samlet med lønn og næringsinntekt i samme pakke. Et minstefradrag på 38% vil trekkes fra lønnsinntekten. Deretter vil det som er igjen av inntektene slås sammen og lignes med samme skatteprosent.
ALT DU TRENGER Å VITE OM MVA-MELDINGEN
Nå er tiden snart her igjen – er du klar?

OM VIEW FRILANS

Vi tilbyr det skybaserte
økonomisystemet Tripletex,
regnskapstjenster og rådgivning.


KONTAKT OSS

Alt handler om fornøyde kunder

Vår drivkraft er kunder som forventer at vi er i forkant
"Vi valgte Tripletex fordi det er ekstremt enkelt og intuitivt, og gir oss et brukergrensesnitt som alle i bedriften kan bruke."
"Hadde jeg skullet gjøre regnskapet selv ville jeg brukt mye tid, og fordi tid er penger må noen andre hjelpe meg med dette"
"VIEW er ryddige, profesjonelle og forutsigbare"

Noen av våre samarbeidspartnere

Vi spiller hverandre enda bedre
Med nesten 9000 medlemmer er Creo Norges største kunstnerorganisasjon.
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening er en fagforening for sakprosaforfattere og oversettere av sakprosa.
Business Expo samler de viktigste aktørene med nyheter innen markedsføring, ny B2B teknologi, næringslivs trender og inspirasjon for vekst, lederskap, logistikk og E-handel.

Menneskene utgjør den store forskjellen

Møt menneskene som jobber hos oss. Din neste rådgiver?
Hilde Gangsø
Konsulentleder
Jan Otto Innvær
Regiondirektør Vest
Trine Harr Anderson
Markedskonsulent

Kurs og samlinger

Tips og triks sammen med faglig påfyll 
Regnskapsføring i Tripletex, viderekommen

Oslo
torsdag 29. august

Les mer og meld deg på
Innføring i Tripletex

Oslo
tirsdag 10. september

Les mer og meld deg på
Regnskapsføring i Tripletex, viderekommen

Bergen
onsdag 11. september

Les mer og meld deg på

Jobb hos oss

Vi hjelper kundene våres med deres økonomiske utfordringer
ERP-konsulenter

Oslo

Les mer og søk her
Rådgiver

Bergen

Les mer og søk her
Vegard Nerhus
Regiondirektør Øst

Kontakt oss

Hovedkontor

Telefon:
06731

E-post:
info@viewledger.com

Besøksadresse:
Dronning Eufemias gate 16, 12 etasje
0191 Oslo

Postadresse:
Postboks 6731 
0609 Oslo

Org. nr: 987 260 335
Følg oss på:
 

Vi er medlem av: Regnskap Norge, IKT Norge
Samarbeidspartner: Tripletex

 
VIEW Frilans er en del av

VIEW er et registrert varemerke med registreringsnummer: 288457
Copyright © 2019 VIEW  Personvernerklæring
Denne siden bruker informasjonskapsler for funksjonalitet på siden og for anonym statistikk. Les mer om informasjonskapsler og personvern i vår personvernernærklæring.