UNNGÅ BAKSMELL MED DISSE 5 TIPSENE

Gruer du deg til skatteoppgjøret fordi du er redd for en kraftig baksmell? Les våre tips, slik at du heller kan glede deg til en måned med litt ekstra å rutte med.

Det er ikke uvanlig å gå på en smell når skatteoppgjøret er klart. Mange av oss er heldige og får penger tilbake, men om lag én million av oss nordmenn har bommet litt ett eller annet sted på veien mot skatteoppgjøret. Dersom du er en av de som alltid ender opp med å måtte betale restskatt og ønsker å få en bedre forutsigbarhet, finnes det råd.

1. SJEKK AT SKATTEKORTET ER OPPDATERT


Hvert eneste år er det viktig at du tar deg tid til å sjekke skattekortet ditt nøye. Vil du unngå restskatt, må du nemlig korrigere eventuelle feil så snart du oppdager dem. 
Den vanligste grunnen til baksmell er at det står oppført feil skattetrekk i skattekortet. Det vil si at du betaler for lite skatt sammenlignet med inntekten din.
Stemmer tallene i skattekortet, vil det være mindre sjanse for å oppleve å måtte betale restskatt. Det er i desember du får ditt nye skattekort for det kommende året. Opplysningene du finner her bygger som regel på siste kjente ligning, som i de fleste tilfeller er inntekter fra året før. 

 
Det vil si at skattekortet for 2019 blir sendt ut i 2018 og bygger på opplysninger fra 2017. Er det noe som må oppdateres, bør dette som sagt gjøres så fort du får informasjonen.
Men du kan også alltid endre nåværende skattekort underveis, dersom du opplever plutselige endringer i økonomien din.
2. ALLE INNTEKTER MÅ FØRES OPP

Du må huske på at inntekter utover det som allerede er ført opp i skattekortet, kan føre til en baksmell. Har du med andre ord hatt en inntekt som ikke fremkommer i skattekortet, kan det bli kostbart. Omstendigheter som kan føre til restskatt dersom det ikke står oppført i skattekortet, kan for eksempel være høyere inntekt enn beregnet fra enkeltpersonforetak eller andre foretak, utleie av eiendom, salg av aksjer med gevinst eller utbytte. Større formue som følge av arv eller annet kan føre til formuesskatt.

Les også: 
Dette burde du vite om MVA
3. VÆR OPPMERKSOM PÅ ENDRET FRADRAG

En annen ting du bør være oppmerksom på, er at fradrag du en gang har hatt krav på har falt bort grunnet ulike omstendigheter. Har du byttet bosted og havnet nærmere jobb, kan det hende du mister krav på for eksempel reisefradrag eller pendlerfradrag som du tidligere hadde.

Det er flere andre fradrag som kan endres fra år til år. Det er derfor viktig å ha oversikt over egen økonomi, holde deg oppdatert på endringer og finne ut hva du har rett på når det kommer til skattefradrag.


 
3. HUSK Å OPPLYSE OM ENDRET LIVSSITUASJON

Til og med livssituasjonen din kan påvirke retten du har til fradrag gjennom året – og det er derfor viktig at du melder fra om eventuelle endringer. Har du gått fra å være gift med barn til å bli enslig forsørger, betyr det at du har rett på mer fradrag. Ved et omvendt scenario, vil du kunne få noe mindre fradrag. Har du for eksempel barn som slutter i barnehage eller skolefritidsordning, vil skattefradragene bli noe lavere.
Har du betalt ned lån, solgt bolig eller fått ny jobb med bedre lønnsvilkår, vil alt dette kunne påvirke skatten og hvilke rettigheter du har til fradrag.
Det er derfor viktig at du går gjennom endringer i ditt eget liv og registrerer hva disse endringene faktisk betyr for din økonomi – samt legger inn ny informasjon når skattemeldingen gjøres.

Les også: 
Derfor bør du sitte med regnskapet jevnlig
3. BRUK SKATTETREKKET SOM SPAREBØSSE

Mange nordmenn ser frem til skatteoppgjøret, heller enn å grue seg. Dette er ofte forbundet med at de vet at det kommer penger tilbake på konto etter oppgjørets time. Det går an å be arbeidsgiver trekke mer skatt enn det skattekortet viser for å unngå baksmell, og heller få litt ekstra å rutte med rundt sommeren (eller høsten, for selvstendig næringsdrivende).

Du kan selv endre opplysninger elektronisk i skattekortet på en enkel og effektiv måte. Noen velger å føre opp at inntekten for det kommende året blir høyere enn den kanskje egentlig blir. Da er de sikrere på at baksmellen ikke kommer dersom de får en bonus eller går opp litt i lønn i løpet av året. I tillegg kan man se på dette som en måte å spare på. Ved å betale litt mer skatt enn du egentlig må, kan du dermed sitte igjen med en slump penger senere. Husk i tillegg å gå gjennom alt som kan føre til at du har rett på fradrag i skattemeldingen, da dette også kan føre til et hyggeligere skatteoppgjør for deg fremover.

Er økonomisituasjonen din komplisert, eller er du bare usikker på hvorfor du alltid ender opp med å måtte betale restskatt, bør du kontakte konsulenter innen regnskap og økonomi – slik at du får god kontroll på likviditet og lommebok.

 
DETTE KAN DU TREKKE FRA PÅ SKATTEN SOM NÆRINGSDRIVENDE
Her er en oversikt over de vanligste postene mange glemmer at de kan trekke fra på skatten.

OM VIEW FRILANS

Vi tilbyr det skybaserte
økonomisystemet Tripletex,
regnskapstjenster og rådgivning.


KONTAKT OSS

Alt handler om fornøyde kunder

Vår drivkraft er kunder som forventer at vi er i forkant
"Vi valgte Tripletex fordi det er ekstremt enkelt og intuitivt, og gir oss et brukergrensesnitt som alle i bedriften kan bruke."
"Hadde jeg skullet gjøre regnskapet selv ville jeg brukt mye tid, og fordi tid er penger må noen andre hjelpe meg med dette"
"VIEW er ryddige, profesjonelle og forutsigbare"

Noen av våre samarbeidspartnere

Vi spiller hverandre enda bedre
Med nesten 9000 medlemmer er Creo Norges største kunstnerorganisasjon.
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening er en fagforening for sakprosaforfattere og oversettere av sakprosa.
Business Expo samler de viktigste aktørene med nyheter innen markedsføring, ny B2B teknologi, næringslivs trender og inspirasjon for vekst, lederskap, logistikk og E-handel.

Menneskene utgjør den store forskjellen

Møt menneskene som jobber hos oss. Din neste rådgiver?
Hilde Gangsø
Konsulentleder
Jan Otto Innvær
Regiondirektør Vest
Trine Harr Anderson
Markedskonsulent

Kurs og samlinger

Tips og triks sammen med faglig påfyll 
Regnskapsføring i Tripletex, viderekommen

Oslo
torsdag 29. august

Les mer og meld deg på
Innføring i Tripletex

Oslo
tirsdag 10. september

Les mer og meld deg på
Regnskapsføring i Tripletex, viderekommen

Bergen
onsdag 11. september

Les mer og meld deg på

Jobb hos oss

Vi hjelper kundene våres med deres økonomiske utfordringer
ERP-konsulenter

Oslo

Les mer og søk her
Rådgiver

Bergen

Les mer og søk her
Vegard Nerhus
Regiondirektør Øst

Kontakt oss

Hovedkontor

Telefon:
06731

E-post:
info@viewledger.com

Besøksadresse:
Dronning Eufemias gate 16, 12 etasje
0191 Oslo

Postadresse:
Postboks 6731 
0609 Oslo

Org. nr: 987 260 335
Følg oss på:
 

Vi er medlem av: Regnskap Norge, IKT Norge
Samarbeidspartner: Tripletex

 
VIEW Frilans er en del av

VIEW er et registrert varemerke med registreringsnummer: 288457
Copyright © 2019 VIEW  Personvernerklæring
Denne siden bruker informasjonskapsler for funksjonalitet på siden og for anonym statistikk. Les mer om informasjonskapsler og personvern i vår personvernernærklæring.